【癲傻255KM體驗之旅 - Day 2 粉嶺到天水圍(約38K)】

第一日熱完身,第二日里數可唔可以突破42K呢?隔日跑一個接近全馬距離會唔會受傷?快啲睇吓第二日嘅路線分享!


Day 2 粉嶺到天水圍(約38K)

咦,等陣先!琴日唔係已經去咗 #天水圍 嘅咩?今日路線唔係天水圍去 #粉嶺,點解調返轉㗎?事緣今日約咗亞女去濕地公園family day,費事去到粉嶺又要特登搭返車返天水圍,咁所以決定今日掉轉跑。冇錯,今年施sir容許 #靈活玩法,鍾意點走就點走,就算走錯路,只要唔係嚴重偏離原本路線都冇問題。事實上過往玩開 #癩傻 嘅經驗就係,有時 #施Sir 步速太快跟唔到,跑友們會選擇搵捷徑直接去下一點等候施sir,繼續旅程。


由粉嶺火車站出發,出馬會道一直走好快就會去到寶石湖路,跑多一陣轉彩園路就會去到有名嘅 #塱原濕地#梧桐河 一帶,呢片係全香港最大塊,最完整嘅淡水濕地,好有生態價值,假日跑過仲會見到好多攝影發燒友觀鳥同影相。梧桐河更加係魚類物種豐富,小編當日跑過就見到成隻腳咁長嘅塘蝨喺淺水區域遊過,不過河水污染極嚴重,早前更加有電視節目嘗試將河內釣上嚟嘅魚煮熟食用,個個食一啖就立刻吐返出嚟!


(沿粉嶺走,花開處處,靚)


沿着河過橋再跑一陣就去到好有名嘅 #羅太士多,疫情前呢度嘅豆腐花係任食架!好多人行山或者踩單車都特登嚟呢度食嘢補給,不過而家就衛生問題只限一人一碗,如果順走癲傻路線呢度就係一個好重要嘅補給點,皆因上一個補給點已經係 #皇崗口岸,沿途除咗一兩間士多之外都冇乜特別地方買水補嘢食。




(沿有名嘅大水管一直走,好快就到羅太士多,懷念疫情前任食嘅時光!)


食完就繼續沿馬路入 #得月樓警崗,呢個響正邊境隔離嘅警崗一向都係打卡熱點,影完相就一路沿着邊境跑,呢條路段相當舒服,兩邊農田包圍,再眺望深圳嘅高樓大廈,成件事有啲超現實嘅感覺,不知不覺就跑到去落馬洲路,再跑多陣就回到現實接返車水馬龍嘅 #新田公路。呢條路又嘈又大麈,即使係跑開街嘅小編都有啲頂唔順,快快步跑完接返 #單車屯馬線#錦綉花園,入返內街成件事就當堂舒服晒,呢段單車徑啱啱起好,跑起上嚟相當爽,不過大家跑友記得唔好跑落單車徑,呢度即時係平日都頗多單車來往,好危險㗎!



(得月樓警崗,附近路段好好跑)

經過錦綉花園再跑多陣就會去到 #大生圍#南生圍 一帶,呢度就有一個非常靚嘅濕地景,可以眺望香港好珍貴嘅濕地資源!原來好多珍罕嘅候鳥都選擇響香港停留都係因為呢一片濕地,香港真係要好好珍惜咁寶貴嘅自然資源。

(單事屯馬線其實好好跑,想睇返我地跑遊全線分享,可按)


好快又跑返出新潭路,跑大約500米左右就會見到新田公路,嚟到呢一個路口位大家記得轉入 #錦上路#錦田 一帶,因為路線要求大家沿錦田公路入錦田市中心補給,跟住再兜個圈仔出返去先就繼續旅程!好多人跟施Sir跑都會選擇嚟到呢度就完結自己嘅旅程,因為啱啱50公里左右,又近西鐵站方便離開。咁小編抱住朝聖嘅心態,當然要跑晒成條路線啦!唔好睇小呢個小圈,都成五六公里㗎!


(跑到一半竟然有雪糕車同小食賣,可遇不可求!)


離開錦田之後就會駁返青山公路元朗段,大家記得經隧道過馬路去博愛醫院嗰邊,去到博愛醫院好快就會入返 #元朗市中心,不過大家記得唔好沿着輕鐵跑, 要接朗業街去朗屏西鐵站。玩得癲傻嘅朋友都應該知道,#迷路係必然,唔想走冤枉路嘅可能就要之前做定啲功課,而最緊要就係啲主要幹道就要選啱地方過馬路,錯過咗個路口分分鐘要跑多一兩公里做修正!




(見返文明)

去到朗屏其實已經見到天水圍,不過仁慈嘅施Sir又點會比大家咁容易過關呢?大家記得要兜入 #元朗工業村,講真,小編覺得呢段路幾新奇,佢唔似大埔工業村咁有工業色彩,呢度嘅廠房矮啲又闊啲,但係又有好多大家耳熟能詳嘅香港品牌,加上工業村之後嘅路段又會遙望到南生圍嘅景色,感覺好特別㗎,如果唔係跑癲傻都唔會嚟到呢啲地方。


(南生圍對岸,風景咁靚快啲叫癲傻仔出來影下相)


兜一個圈又貢獻多5公里,之後再經朗屏村入天水圍,再搵間體育館沖埋涼就下半場濕地公園family day,簡簡單單又一日!不過今日里數唔太夠就埋下左伏線......

未完待續........

#癲傻255

#RunForGood

#CreatingSharedValue


0 comments