【開心親子行-帶B全走麥徑100公里 第一集】

Run For Good 創辦人 Norman





疫情持續整整一年,身為父母,呢一年我哋都盡量少帶BB出街,最多都係平日比較人少嘅時間帶佢行下山。早前老婆見到天氣非常好,怱發奇想,不如帶埋BB全走整條 #麥理浩徑?我聽到都即時打個突,‘得唔得㗎?‘ 不過話晒自己同老婆都係前 #外展訓練 #教練,無論體能同經驗方面都應該應付得到。最重要係,既然冇得去旅行,不如試吓放低電話全心全意同至愛一齊共渡旅程?當然,帶住兩歲唔夠嘅BB行咁遠係有困難,同老婆傾完之後,得出以下結論:

1. 旅程目的唔係挑戰自己,只係純粹同BB一齊享受大自然

2. BB嘅安全同舒適好緊要,所以唔使日日趕路,除咗第一日深入西貢一定會露營之外,其他路段夜晚行完就返屋企瞓覺,明早繼續

3.寧願自己孭重啲,BB用品一定要帶足

4. 每日大約行15-20公里,BB唔使行晒,不過只要佢肯行都俾佢行

5. 希望可以連續六日完成,令整個經驗更加圓滿

6. 始終疫情嚴重,都希望盡量避開人群,所以大部份路段選擇平日完成,同埋可以嘅話都帶住口罩行

諗完度完就出發,兩公婆快快手執完裝備,晨咁早就的士去到西貢 #北潭涌 嘅麥理浩徑起點,開始呢個 #小腳板走天涯 嘅旅程!


Day 1 北潭涌至鹹田(約18公里)

麥理浩徑行過唔知幾多次,高低起伏路況優劣心中一早有數,第一日由於要深入西貢,所以一定要帶埋露營用具過一晚。咁多裝備,左思右想唯有出絕招-帶埋超輕量版BB車!反正第一段有一半以上都係石屎路,山路就可以用個大袋pack起架BB車孭響身,重就重啲,除笨有精應該有着數!所以嗰日我同太太就一人一個大背囊,BB一開始就坐住車仔先啦!

(推呀推, 一路推)


第一日由於係星期日,萬宜路其實好多的士出入,好彩我哋起步時間算早,午飯之前已經行到東霸,BB都好乖咁瞓足全程,由東壩到浪茄都可以自己行到大半!當然,跑開山嘅我,呢啲龜速認真唔慣,不過好在老婆耐性無限,氹完BB又要氹吓我咁行到浪茄沙灘。BB見到沙灘超級興奮,跑下跳下去到沙灘盡頭,另一邊廂我就要pack好BB車,準備上 #西灣山。雖然已經做好心理準備啲行裝超級重,不過一孭上身嗰下都真係叫咗出嚟!一路上山,正值全日最熱嘅時間,好彩亞女聽話慢慢行行咗大半個山,不過最尾少少都係要抱抱,由於行裝太重,我又唔想慢慢行,唯有快快步行上 #西灣亭 先放低行裝,再空身跑番落去同亞女老婆一齊上山,去到山頂再自己跑返落去西灣亭拎返啲嘢慢慢行返上去,呢一段真係好甘!



(乖乖豬, 自己行)


(上山難, 落山都唔易)

以為落山容易啲啦,不過亞女又瞓着咗,老婆上左孭帶都只可以慢慢行,不過面對着 一尖四灣 嘅絕美景色,點辛苦都值嘅!行下行下終於落到 #吹筒坳,架BB車又大派用場啦!輕輕鬆鬆咁推到落去 #大浪西灣 已經開始日落,西灣到鹹田灣一段雖然有石屎路,不過都好多石級,為咗天黑前到達營地,我哋決定一個手抱BB,另一個用越野車嘅方式推架BB車上山!好在我哋特登借咗架又輕又硬浄嘅BB車,走下行吓又到達鹹田灣。嚟到呢度我哋離開麥徑向士多方向行(編按:玩過 #毅行者 都知麥理浩徑其實係唔經士多直出大浪坳),為咗減輕重量,我哋嘅晚餐就響鹹田 #安記士多 解決,老闆溫先生更加俾我哋響士多一角紥營,又免費比BB沖涼,喺呢度特別鳴謝溫先生嘅款待!同埋話時話,安記炒飯真係勁好食!


食完飯起左營沖完涼都只係九點左右,反正電話收唔到就早早入營休息,同BB玩一陣就響海浪聲下慢慢一齊瞓着,瞓着前一刻突然諗到,原來自己從來未試過全日放低手機全心全意咁同老婆BB一齊過,今日嘅旅程雖然辛苦,不過千金不換!

下期待續.....


0 comments