• runforgoodhk

【開心親子行-帶B全走麥徑100公里 第五集】



輕鬆完成城門一段,繼續前幾晚嘅策略,一早買定餸,第二朝晨早起身煮定熱食,早啲出發就唔使咁趕!連續食咗兩日炒烏冬,今次試吓整菜飯,清清淡淡健康啲,BB又鍾意食!


第二日咁啱有朋友得閒,約埋一齊就的士直上城門起步。啱啱起步就見到新鮮滾熱辣4徑完成者 #羅楚健,4徑係香港最長距離嘅比賽,參加者需要響限時內完成香港四條主要行山徑共298公里,而且完成者(finisher)更需要響60小時內完成,所以見到楚健跑過啊真係好似見到明星一樣,嗱嗱臨即刻同佢打張卡集個郵先!


(又HK100 Peaks, 又香港4徑, 點夠你玩呀楚大俠!)

唔知係咪BB選擇留前鬥後,今日起步冇幾耐就要抱抱,都好嘅,上針山咁斜嘅路段快啲放上背架行完,之後石屎路一段就可以俾BB自己慢慢行。針山係我其中一個最鍾意嘅山頂,尤其玩毅行者,可以一口氣由馬鞍山到畢架山望返自己走過嘅路,再遙望將要挑戰嘅草山同大帽山,好有滿足感!快快手欣賞完就落山,之後嘅石屎路BB都行得好開心,經過左幾日嘅訓練,爸爸媽媽開始放心比BB自己上落斜,小朋友嘅學習能力真係強!


差唔多到山頂,見到路邊有樹蔭又開始肚餓,咁就決定快快手食過lunch先。響呢個時候朋友突然響個袋度攞一份神秘禮物出嚟 - 係蜜汁叉燒!講真行山行得多,響個山度食叉燒飯真係第一次!啲叉燒仲要新鮮燒起,啲密汁撈落啲菜飯到真係好食到不得了!轉吓眼所有飯餸食度汁都冇剩,大家坐響度傾吓計曬吓太陽,BB又可以周圍走,所以好多時最令人快樂嘅事物往往都係免費嘅!



慢慢起步就向鉛礦坳出發,呢幾個月多咗人行山,呢條山路路段風化的確嚴重咗,響度都溫馨提示各位山友,情況許可下盡量選擇原有路段,唔好響旁邊隨便開發捷徑呀!


到達鉛礦坳,稍事休息就打最後大佬 - 大帽山。從延綿不絕嘅樓梯上大約45分鐘就會去到亂石陣,呢段相對較崎嶇,所以經過亂石陣之後先放返BB出嚟,BB亦都好似習慣咗,好乖好聽話咁響適當嘅時候先落地行。去到四方亭爸爸媽媽都有少少疲態,畢竟行咗五日,係幾攰嘅。不過目標在望,同埋諗到好快可以食蓮姐嘅燒賣魚蛋(蓮姐係邊個,唔使介紹啦掛?大帽山山后喎!)!




傾吓講吓捱下笑下,咁又上到波波頂,之後落山就好簡單,BB都趁呢個機會瞓過靚覺,差唔多落到山腳,竟然又見到另外一位神級跑手 - 曾小強以6分鐘1K嘅速度沖緊上山,好快咁打招呼後佢就風一樣咁跑咗去,認真厲害!



(幾時見到蓮姐都咁開心!)

終於落到蓮姐度,每次行到呢度感覺都真係好親切,見到蓮姐嘅笑容就好似見到屋企人咁,仲有狗狗廿八擺住尾咁歡迎你(佢叫廿八,因為蓮姐年廿八嘅時候收留佢),雖然今日冇完美日落睇,不過溫暖感覺依舊!


明天再戰最後一段!



0 comments