【行山考牌路線以外推介】鳯冠南北巖連走

*以下介紹路線,路徑崎嶇難行,導航亦不容易,只適宜有經驗及充足準備的山/跑友挑戰,荒野危險,切勿獨行。

上次介紹完四條考牌路線,大家係咪蠢蠢欲動想去試吓呢?事實上,行山真係冇分考牌唔考牌,小編製作呢四個行山考牌路線系列嘅時候,其實都發現咗好多好玩得來景色壯麗嘅路線,借機會同大家分享一下!

大家成日聽過鳳凰山,甚至乎上過唔止一次,其實圍繞鳳凰山有好多特色路線,人少之餘玩味濃,當然人少係有原因嘅, 因為呢啲路線普遍非常陡峭,而且導航困難,真係少啲經驗都搞唔掂。今次就同大家介紹鳯冠南北巖!

鳳冠南北巖,其實指鳳凰山南北邊嘅陡峭山坡。呢兩邊嘅山坡奇石處處,雖然難度高,但係好受有經驗嘅山友歡迎。今次介紹嘅路線由北到南,首先坐車去到昂坪市集,沿着一條平坦石屎路(大家好好享受呢條石屎路,因為去到行完前都唔會再有)去到心經簡林就會見到鳳冠北巖,天朗氣清嘅日子就會好清晰咁見晒成條路線。今次小編就選擇由倒碗下石河 起步。倒碗石河其實都係由巨石組成,沿石河上須要手腳並用,有啲石頭有成個人咁高,令小編回憶起以前響法國同瑞士行山同比賽嘅路段,雖然有啲困難但係危險性唔算太高。相反去到下石河頂橫移到上石河嘅一段就反而令小編心驚膽戰,狹窄嘅山路加細碎嘅石頭,左邊望返落山係筆直嘅懸崖,有啲路段甚至乎要手腳並用下攀一段,唔算困難但係非常險要。一路行嘅時候上望倒碗崖,真係難以想像有人徒手攀登咁險峻嘅懸崖峭壁!

橫移至倒碗上石河,跟住就連接北巖棧道。對比之前嘅路段,呢度相對容易好多,而且棧道更加會經過旄盔石,小天窗石,滴水岩等等嘅奇石,配合東涌機場一帶嘅背景,係瘋狂打卡嘅時候喇!

北巖棧道尾就係著名嘅一樹洞同埋羅漢塔,唔知係咪近天壇大佛,呢邊嘅景點除咗個名有詩意之外,仲好有禪意。一樹洞彷彿高僧入定閉關嘅地方,而羅漢塔又真係成個羅漢頭咁,如果大家要上羅漢塔影相千萬要小心,呢度曾經發生過嚴重意外㗎!不過事實係,行得呢啲險線其實任何時間都要小心!

影完相就可以沿羅漢峽落天門棧道,羅漢峽係一條頗直嘅碎石路,不過行完例碗石河嘅你,呢啲應該游刃有餘。峽底有分支路,分別去白顎棧道及天門棧道。由於我哋想走鳯頂 接斬柴坳落南巖棧道,所以今次選擇天門棧道。一開始就已經係手足並用嘅陡峭山路,不過由於前後都有大樹遮擋, 感覺唔太險要。相反到到接近山頂有一段橫移路段,在此見到前人樓下嘅扶手繩,你就知道又係挑戰膽量時候!不過呢一度嘅上落差同斜度都冇之前倒碗崖咁厲害,所以相對危險性小編反而覺得可以接受,向上行多幾步就到達北天門,可以飽覽石壁水塘一帶嘅景色,呢度亦都係香港三大險㵎鳳壁石澗 嘅頂點。

到達鳯頂,比假日嘅中環地鐵站更加多人,快快手影完相就即刻下降至斬柴坳,落多兩步就係小鳥回頭石,老老實實,呢啲石真係要有返咁上下想像力先至可以睇得明。不過唔明唔緊要,風景靚就得!小鳥回頭石後面嘅隱蔽小路就係南巖棧道嘅開端,沿棧道一路走,大家會經過鳳啄台,刀片石,卡通鼠石,陸上破邊等奇石。雖然你未必諗到點解舊石係改呢一個名,不過每舊石形態都好特別,經過呢啲石頭嘅攀爬過程刺激又好玩,小編就覺得比起一步一步行樓梯上鳳凰山頂更加有趣!當然都係果句,一切要小心小心小心!

經過卡通鼠石,遙望山谷對面嘅天窗石,中間嘅深谷就係著名嘅擎天峽!如果有充足安全準備又有豐富經驗,擎天峽係一個好好嘅挑戰!小編當天就只遠觀而不褻玩,打完卡就上去天窗石休息影相。天窗石係由幾舊石頭疊起嘅小洞穴,坐響個洞穴當中望出去,對面有一舊舊好似Lego砌出嚟積木崖。氣勢彷彿日本嘅名山槍岳!之後再沿山腰走,接南茶棧道 就會去到南天門。由於碎石連連,南天門頗有大峽谷嘅感覺!翻上南天門頂就可以接駁鳳凰徑再落伯公坳搭巴士返東涌離開。

其實香港實在美景處處,冇得旅行嘅其實探索香港境內奇觀怪石,肯定大家驚喜處處!當然如果要探索以上嘅險線,記得做足準備,切勿亂/獨闖!


0 comments