• runforgoodhk

【四大行山考牌路線推介】一尖三咀過四灣

*以下介紹路線,路徑崎嶇難行,導航亦不容易,只適宜有經驗及充足準備的山/跑友挑戰,荒野危險,切勿獨行。


最後介紹呢條路線,小編試行當天竟然遇到兩個彩蛋!第一個彩蛋係,當天係 Elton Ng 吳俊霆 's Adventures 三日内全登香港最高100座山峰100PeaksHK 最後一日,而蚺蛇尖 正正就係佢哋嘅最後一個高峰!小編有幸見證咁歷史性嘅一刻,真係與有榮焉!Elton Ng 同佢拍檔楚健三日不眠不休行哂咁多個山,高度爬升超過20,000米,不愧為山界外星人,而佢哋更加係為香港移植運動協會 籌款,想支持佢哋嘅,記得撳以下連結捐款呀!

捐款傳送門:http://bit.ly/3rryD3K


另一個彩蛋就係,竟然喺山頂比小編野生捕獲運動界KOL,山界女神,前三項鐵人代表隊 Vincci Hui 許煒森!仲有機會同佢行咗一段,知道多啲佢作為運動員轉型商界嘅心路歷程。如果大家想知多啲佢嘅故事,可以follow佢嘅fb同ig架!

好啦,講返條路線先!一尖,指嘅係香港名山蚺蛇尖,而三咀就係米粉咀,短咀,長咀。而四灣包括東灣,大灣,鹹田灣,大浪西灣。整條路線大約27公里。呢條路線景觀一流,除咗壯麗嘅大鵬灣之外, 仲可以遠眺南中國海,真正見到水天一色,當然難度亦都有返咁上下啦!

由北潭坳出發,去到赤徑一段係熱身嘅石屎路,之後一路上大浪坳 都屬於易行嘅山路。不過一離開大浪坳之後,大家就要做好心理準備,因為往後果六七小時都會係坡度極大嘅浮沙碎石路!上蚺蛇尖嘅路徑相當陡峭,有某啲部份更加要手足並用!雖然風景一絕,不過大家緊記走路不看景,看景不走路,到達山頂,遙望船灣淡水湖,東平洲,大鵬灣,南澳,南中國海,呢個景觀,千金不換!

如果你覺得上山已經好困難,咁落山你直情會絕望!由蚺蛇尖頂下降至米粉頂 一段,難度同狗牙嶺相若,不過呢段並非戲肉,由米粉頂出米粉咀地圖睇好似好短咁,但係由於斜度高,真係好考山友們嘅平衡!米粉咀景色都唔錯,不過事實係,好戲在後頭!

沿路返上去再向短咀出發,當中開始有其他分支小路,呢一部份好考大家嘅地圖閱讀技巧。如果大家用開行山app,記得一早下載離線地圖,因為呢部份應該係冇任何電話網絡覆蓋嘅。仲有,雖然Google大神乜都識,不過行呢啲路線就記得千祈唔好用google map,因為始終唔係專業行山地圖,又冇等高線,路線又未必準確。如果冇信心嘅,最好搵其他高人帶路。

搵啱路出短咀,呢一段小編覺得係四條路線當中景色最雄偉嘅!沿着刀鋒一樣嘅山脊走,望住短咀旁嘅危崖峭壁,仲有藍天碧海做背景,你會明白,點解日本人都要特登嚟香港行山!到達短咀,眼望大海,耳聽耳聽下面洶湧嘅海浪聲,套用蔡瀾嘅口頭禪,‘不羨仙’!

欣賞完畢好快啲返轉頭啦,因為仲有個長咀等緊你,雖然地圖睇路程比較遠,不過呢段由於上落幅度較小,而且經歷之前一尖兩咀嘅蹂躪,吧段感覺會相對易行。當然,如果體力開始透支或糧水不足,就要改道直出東灣。

長咀地勢較為平緩,好多人會淨係出長咀觀浪打卡,而且比較近海,所以景色同短咀各擅勝場!而且響長嘴開始見到四灣景色,如果你有廣角鏡頭,就可以影到一張完美嘅就可以影到一張完美嘅一尖田灣,小編當日就響度起碼留咗20分鐘瘋狂打卡!

咁當然都要回程嘅,沿着東灣山腰一直走就會到達東灣,呢個隱世沙灘水清沙幼得緊要,不過大家要記得,呢四灣風高浪急,好多人都喺度遇過意外,所以盡量唔好喺度戲水呀!

如果你覺得東灣已經好靚,大灣將會帶俾你雙倍嘅震撼!呢個接近1公里長嘅沙灘,由於比較偏遠,人數少之餘又較為乾淨,好有澳洲黃金海岸嘅感覺!

行到呢度,大家應該糧盡彈絕,影完相打完卡之後就可以過鹹田灣士多稍事休息,經過咁長嘅路段之後,嗰啖餐蛋麵嘅滿足感應該足以令你感動流涕!快快手手食完就繼續趕路,過西灣雖然要上斜,不過經歷過之前三條考牌路線嘅你,無論體能同技巧都有所提升,呢啲小小嘅斜路,濕濕碎啦!行到斜路頂望出去,你仲會見到史諾比同你打招呼(三個小海灣內的小島嘅形狀極似史諾比,唔信嘅自己去望下就知)

最後去到有名嘅大浪西灣,雖然風景仍然絕美,不過大家應該歸心似箭,向着吹風坳上西灣亭結束成個旅程。事實上,大部份人嚟到呢過到段應該日落西山,其實都可以放慢腳步慢慢欣賞西貢山巒嘅絕色。唔好以為去到西灣亭就完結呀,因為該處出名難截車,所以最好事先約定相熟的士司機或者事先上網搜尋村巴班次,預留足夠時間排隊,否則原本27公里嘅路段就會變成32公里,要多走5公里先至有巴士返出西貢架啦!

感謝大家支持,四大行山考牌路線已經介紹完畢!都係果句,行山其實冇考牌唔考牌,最重要都係以山會友,享受自然美。


0 comments